Stempler

Stempler

Lovgivning om stempling af ædelmetaller

Smykker af ædle metaller skal indeholde to stempler: et holdighedsstempel og et navnestempel. Disse stempler sikrer køberne, at varen lever op til hvad den lover. Myndighederne har udpeget FORCE Technology til ædelmetalkontrol i Danmark. De skal derfor kontrollere, at lovens bestemmelser om smykkernes indhold af ædelmetaller overholdes. 

 

Diamant ring i guld

Guld

Guld er i sin reneste form det mest formbare materiale der findes. Det rene guld er således for blødt og bruges derfor legeret med andre metaller, som oftest sølv og kobber. Legeret gulds renhed angives i karat, hvor rent guld, også kaldet finguld er 24 karat. Jo lavere karat desto lavere er indholdet af guld i legeringen, hvilket har stor betydning for guldets pris. Herhjemme anvendes oftest 8, 14 eller 18 karat. Guld legeres oftest med sølv og kobber, og en højere mængde kobber vil give guldet en mere rødgylden farve, hvorimod mere sølv vil gøre guldet lysere.

Når et guldsmykke stemples, angives den færdige legering i promille. Det betyder at eksempelvis 18 karat guld stemples 750, da 750 promille af guldets legering er rent guld. Det skal stemples med et FORCE godkendt og registreret Mester-stempel, også kaldet navnestempel. Udover stemplet 750 for 18 karat guld er de mest almindelige guldstempler: 333 (8 karat), 375 (9 karat) og 585 (14 karat).

Produkter af guld, platin og palladium, der vejer mindre end 1 gram, er undtaget fra kravet om holdigheds- og navnestempling.

doubledouble

Sølv

Rent sølv, også kaldet finsølv, er også for blødt til mange praktiske formål som fremstilling af smykker. Sølv legeres med kobber, og ligesom guld angives dets renhed i promille. Det mest almindelige stempel for sølv er 925, og sølv af denne renhed kaldes sterlingsølv. Denne form for sølv er velegnet til allergikere grundet dets lave kobberindhold, men nogle kan stadig opleve allergi for 925 sterlingsølv, oftest af øreringe. Ligesom guldsmykker skal sølvsmykker også stemples med et FORCE godkendt og registreret navnestempel. 

For at undgå, at sølv anløber, bruger man metoden rhodinering. Dette er en overfladebehandling, hvor man behandler sølvsmykket med stoffet rhodium, for at beskytte det mod iltning. Når sølv rhodineres, ligner det hvidguld, og har ofte et mere råt look. Det smarte ved at købe rhodineret sølv er, at det holder sin glans bedre uden behov for pudsning. Hvis det over tid alligevel mister sin glans, kan det blot rhodineres igen.

Ringe i sølv

Sølv kan også blive oxyderet, hvilket betyder at man lægger det i en speciel væske, der giver sølvet et mørkere, anløbent look. Oxyderet sølv ligner altså sølv, der på grund af ilt er blevet sort, men med et mere jævnt og glansfuldt look.

Ligeledes kan man forgylde sølv smykker, hvilket også er en overfladebehandling, for at imitere guldsmykker. Man skal være opmærksom på, at alle overfladebehandlinger på sølvsmykker slider med tiden. Her især ringe og armbånd, da disse konstant udsættes for ydre påvirkninger. Overfladebehandlingen kan dog genskabes igen hos din lokale guldsmed.

double double

Hvidguld og rosa guld

Ved at legere med forskellige metaller opnås der forskellige farver af guldet. Legerer man med sølv og palladium, fremstilles hvidguldsfarven. Dog vil farven aldrig blive helt hvid, hvilket er grunden til at man belægger hvidguldssmykket med et tyndt lag rhodium på overfladen. Rhodium består af et hårdt hvidligt metal, og har en meget kraftig glans. En sådan overflade vil blive slidt med tiden, og vil skifte farve fra hvid til mere gråligt skær. Overfladen kan genskabes igen. Ønskes der derimod en mere rosa farve i guldet, også kaldet rosa guld, legeres der med en større mængde kobber i guldet. 

Alle smykker hos CHANTI er stemplet med et FORCE godkendt holdigheds- og navnestempel, så du er sikker på at smykkerne lever op til deres beskrivelser.

Tjek seneste indlæg!