Alt viden om Perler

Alt viden om Perler

Det gode ved perler er, at de kommer i alle prisklasser og derfor kan alle udsmykke sig med dem. Dog findes der også perler så dyre som diamanter, så det kan være behjælpeligt at have styr på de elementer, perlers værdi og pris vurderes ud fra.  

Naturperler 

Naturperler forekommer i både salt- og ferskvand, og skabes i muslingen uden menneskelig påvirkning. Perlerne opstår, når et fremmedlegeme som et sandkorn trænger ind i muslingens skal. For at beskytte sig selv mod fremmedlegemet danner muslingen et lag af perlemor omkring det, og skaber derved det vi kender som perler. Tidligere fandtes disse naturperler over hele kloden, men grundet overfiskning og forurening af forskellig art, er de den dag i dag, særdeles sjældne og dyre.  

Kulturperler 

Kulturperler er resultatet af et kompliceret samarbejde mellem mennesker og muslinger. Menneskers minimale indgriben sikrer, at muslingers sædvanlige arbejde kan fortsætte uforstyrret. Tid, omstændigheder og omgivende miljø resulterer i kulturperler af stor skønhed. Den kemiske komposition, fysiske karakteristika og biologiske/fysiologiske proces er identiske fra naturperler til kulturperler. Tilfældige og sjældne fund af perler er blevet erstattet af videnskabelige dyrkningsmetoder. Resultatet lignede naturens egne perler på alle punkter, på nær det faktum, at kulturperles begyndelse involverer menneskehånd.

doubledouble

Saltvandsperler 

Saltvandsperler dannes af muslinger, der lever i havet. Saltvandsmuslinger kan kun danne én perle ad gangen, men kan dog gøre det indtil den dør. Før kulturperler kom til blev saltvandsperlerne kaldt orientalske, da de primært blev fisket op i Det Røde Hav, Den Arabiske golf og langs de caribiske kyster. De mest populære saltvandskulturperler er Tahiti kulturperler, Akoya kulturperler og South Sea kulturperler. Tahiti perler dannes i muslingen Pinctada margaritifera som hovedsageligt findes i Fransk Polynesien, og har naturlige sorte, sølv og ”peacock” farver. Akoya kulturperlerne kommer fra Akoya muslingen, Pinctada imbricada, i Japan og disse perler er oftest runde og lyserøde, hvide eller gullige i farven. Akoya perlerne kaldes også for japanske perler. South Sea kulturperler er en betegnelse for alle saltvandsperler, der kommer fra Indonesien, Filippinerne, og Australien. De er oftest hvide eller gule og dyrket i Pinctada Maxima østers. Australien huserer de fineste af South Sea perlerne og findes i adskillige størrelse og farvenuancer. De mest kostbare af dem er dog de hvide, da de sjældent findes ensartede. Saltvandskulturperler bliver oftest op til 10 mm, men både Tahiti perler og South Sea perler kan blive helt op til 20 mm.  
doubledouble

Ferskvandsperler 

I modsætning til saltvandsmuslinger kan ferskvandsmuslinger danne adskillige perler ad gangen, men kan dog kun gøre dette én gang. Der forekommer derfor flere ferskvandsperler, hvilket gør dem mindre eftertragtede og resulterer i en lavere pris.  

Imiterede perler 

Imiterede perler er kunstigt fremstillet. De har en kerne af perlemor eller glas, som er belagt med et eller flere lag kunststof. 

Perlers værdi 

Ligesom diamanter inddeles perler i kategorier og kvaliteten vurderes ud fra flere forskellige parametre. Perler vurderes ud fra de fem S’er: Shine, surface, shade, shape og size.   

Perleørekroge i sølv med sten

Shine

Shine beskriver perlens glans, og defineres ud fra hvor stor genspejlingen er. Jo mere glans, desto mere værdifuld er perlen.

Surface 

Surface beskriver perlens overflade. Her kigges på overfladen, om den er glat eller ujævn. Jo glattere den er desto højere værdi har perlen. Perler er naturprodukter, og kan derfor have ujævnheder på overfladen, men desto færre jo bedre.  

Shade 

Shade beskriver perlens farve, og er afhængig af hvor perlen er dannet. Når perlen vurderes, tager man et kig på overtonen af perlemoren og orienten. Overtonen er et skær af farver, som er på eller lige under perlens overflade. 

Shape 

Shape beskriver perlens form, og denne kan variere lige fra rund til barok. Perler inddeles derfor i barokperler, semi-barokperler, nær-runde perler og runde perler. Barokperlerne er de mest asymmetriske, og er alle unikke. De runde perler er mere sjældne og har dermed en højere værdi. Runde perler er sjældne, da de er svære at dyrke, og derfor stiger prisen jo rundere perlen er.  

Size 

Når det kommer til perler, handler det om størrelse. Jo større perlen er, jo dyrere er den. Perlens størrelse afhænger af, hvilken slags østers den er dannet i.

Solitaire perlevedhæng sølv  

Perlesmykker 

Længe har man brugt perler til smykker. Det har i lang tid været den klassiske hvide runde perle, der er blevet brugt, men nu er de farverige og asymmetriske perler også kommet på markedet.  

Venedigs imitationsperler, glaskugler fyldt med kviksølv, var blandt de mest populære indtil den franske rosenkransmager, Jacquin, opfandt essence d’orient (perleessens) i 1656 i Passy, lidt udenfor Paris. Han havde bemærket, at der i overfladen på en spand vand, hvori små fiskearter var blevet afskællet, flød en glansfuld substans med et perleagtigt skær rundt. Når essensen, koncentreret og tilsat lim og en speciel lak, som han selv opfandt, blev påført små kugler, lignede kuglerne grangiveligt perler, syntes han. Jacquins imitationsperler var hule glaskugler af tyndt glas, hvis inderside var beklædt med perleessensen. Når perleessensen var tørret ind, blev imitationsperlerne fyldt med voks, og imitationsperler til ægte perle øreringe af hidtil uhørt kvalitet.

Det er blevet fremført, at de gamle kinesere kendte til metoden århundreder før Jacquin opdagede den, og at han derfor kaldte den essence d’orient i henvisning til dem. Den iriserende glans opstår når små farveløse krystaller i skællene frigøres. Ved analyse har man identificeret krystallerne som værende af det organiske stof, guanine, afledt af purin – et metallisk skinnende materiale. Indtil begyndelsen af det 20. århundrede blev meget perleessens til ægte perle øreringe stadig fremstillet i Frankrig, men senere fandt man frem til, at også engelske, norske og nordamerikanske sardinsild og visse laks gav en overlegen perleessens. 

De seneste år er perlesmykker og accessories i høj grad blevet populære, og det er forståeligt nok. Find vores perlesmykker lige her  

doubledouble

Vedligeholdelse af perler 

Mange siger at perler bliver smukkere af at blive brugt, og det er også helt rigtigt. Fedt og varme fra huden kan give perlerne liv, og hvis ikke de bruges bliver de matte og kedelige. Dog skal man stadig huske at tage hånd om sine perlesmykker, da flere forskellige ting kan få dem til at miste sin glans.  

Først og fremmest er det vigtigt ikke at opbevare perler i lufttætte poser som plastikposer, da perler er et naturprodukt som skal kunne ”ånde” for at bevare glansen.  

Derudover bør man undgå at ens perlesmykker kommer i kontakt med kosmetiske produkter, rengøringsmidler og for meget vand. Selvom de er dannet i havet, kan vand stadig skade perlen hvis den kommer i kontakt med det hver dag. Ligesom med andre smykker, er det derfor en god ide at tage perlesmykkerne af inden man går i bad. Hvis man vil rengøre sine perlesmykker, skal man dog bruge en smule lunkent vand til at skylle dem, hvorefter de tørres og poleres med en blød klud.  

Oftest stillede spørgsmål om Perler

Hvad er ægte perler?

Naturperler kan ikke betegnes som sten. De opstår i stort set alle bløddyr, men vi kender dem primært fra muslinger eller østers. Langt de fleste naturperler kan ikke bruges til smykker, da de ikke er specielt kønne. Prisen på naturperler er høj, da det kun er en sjælden gang, at der bliver dannet en perle som kan måle sig op med kriterierne og hermed blive brugt til smykker.

Hvad er syntetiske perler?

Syntetiske perler er det samme som imiterede perler. Sagt kort: kunstige perler. Perler der er kunstigt fremstillet vil ikke have en særlig høj værdi, og prisen vil ligge langt under kulturperler og endnu længere under naturperler. De imiterede perler består ofte af glas eller plastik som er belagt med perlemor.

Hvad er kultur perler?

Kulturperler er et produkt af en menneskeskabt perle. Selve perlen er ægte, men processen i at lave perlen er menneskeskabt. Her indsætter man et fremmedlegeme i en musling eller østers, og så starter en naturlig perleprocess.

Perleøreringe

Er ferskvandsperler ægte perler?

Ferskvandsperler er perler der dannes i levende muslinger, og også går under navnet kulturperler. Kulturperler er ægte perler, der bliver sat i gang af mennesker. Selve perlen bliver dannet inde i muslingen, men det er et menneske der sætter et fremmedlegeme ind i muslingen så processen om en perle kan starte. De helt naturlige perler er meget sjældne og oftest ikke særligt kønne, så ved at hjælpe perlerne på vej, gør man det muligt at sælge og købe ferskvandsperler til overkommelige priser.

Hvordan kan man se om det er ægte perler?

Der findes flere metoder, hvorpå du kan undersøge om dine perler er ægte. Du kan blandt andet prøve at gnide to perler mod hinanden. De skal føles lidt ru, og perlen må ikke virke helt glat. Du kan også bruge dine tænder til at mærke, om en perle er ægte. De eneste krav er, at du kort inden har børstet tænder og helst bruger dine fortænder. Her kan du så prøve at gnide perlen på din tand. Igen skal du få fornemmelsen af, at perlen er ru og ikke er helt glat.

Hvordan ser man forskel på ægte og uægte perler?

Det kan nogle gange være svært at se forskel på ægte og uægte perler. Den nemmeste måde at finde ud af, om perlen er ægte, er ved at gnide perlen på sin fortand. Hvis perlen føles ru og kold, så er den formentligt ægte. Hvis den derimod føles glat eller måske endda lidt fedtet, så er perlen ikke ægte. De uægte perler bliver lavet af blandt andet glas eller plastik.

Hvad er forskellen på perler?

Der er flere ting der gør sig gældende, når det kommer til forskellen på saltvandsperler, ferskvandsperler og imiterede perler. Den største forskel er på de to førstnævnte og de imiterede perler. De imiterede perler er nemlig ikke ægte perler. De er kunstige og har i princippet ikke noget med en ægte perle at gøre, da de oftest er lavet af glas eller plastik. Når det så kommer til saltvandsperler og ferskvandsperler, bliver det for nogle af lidt sværere at gennemskue forskellen.

Den største forskel, som vi nok alle kan fange ligger i navnet. Saltvandsperler bliver dyrket i saltvand og ferskvandsperler i ferskvand. Den anden store forskel, er prisen. Saltvandsperler har nemlig en meget højere værdi end ferskvandsperler, men det er der selvfølgelig en grund til. Hele processen omkring saltvandsperler er længere, og der er mindre udkom. Der produceres omkring 50 ferskvandsperler per musling, hvorimod der kun bliver produceret maks. 3 saltvandsperler per østers. Derudover tager det kun et par måneder for en ferskvandsperle at blive dannet. Denne tid er længere for en saltvandsperle, hvor det kan tage op til flere år.

Sidst men ikke mindst, så er der også forskel på perlernes udseende. Saltvandsperlerne er rundere i formen og har en højere glans end ferskvandsperlerne.

Perlesmykker

Hvad er en perle lavet af?

Det er forskelligt, hvad en perle er lavet af. Det afhænger nemlig af, hvilken slags perle der er tale om.
Naturperler skabes i muslinger uden menneskelig medvirken. Det er kun under 1 promille af hele verdens perler, som er naturperler, og de er derfor meget dyre.
Kulturperler dyrkes i muslinger efter et menneskeligt indgreb.
Saltvandsperler bliver skabt i en musling som lever i saltvand.
Ferskvandsperler bliver skabt inde i en musling, som lever i ferskvand.
Imiterede perler er kunstigt fremstillet og har en kerne af glas eller perlemor og belagt med et eller flere lag kunststof.

Kan perler blive for gamle?

Perler kan ikke blive for gamle. Dog er det vigtigt, at man passer godt på sine perler, så de bliver ved med at bibeholde samme glans.Hvis perlerne ikke bliver brugt, kan de godt blive matte og kedelige at se på.

Kan perler tåle vand?

Ægte perler kan godt tåle vand, men uægte perler kan ikke lide vand, da det kan slide på belægningen af perlemor.

Hvordan tester man, om det er ægte perler?

Hvis du vil teste om dine perler er ægte, kan du gnide to perler mod hinanden. Hvis perlerne er ægte, vil de føles en smule ru. Tænderne kan også være med til at teste, om perler er ægte eller ej. Her kan du forsigtigt gnide perlen mod tanden. Hvis perlen mærkes lidt ru og ikke helt glat, så er den højest sandsynligt også ægte.

Øreringe med perler

Er perler levende?

En perle er en levende organisme, som skabes i østers eller muslinger over flere års vækst.

Hvordan gør man perler rene?

Da perler er et naturprodukt og af blødere materiale, er de ekstra modtagelig overfor snavs. Perler kan dog blive smukkere af at blive brugt, da fedt og varme fra huden kan give perlerne liv. Hvis de ikke bruges, bliver de matte og kedelige. Der findes dog flere faktorer, som kan gøre, at perlen mister sin glans, så man skal stadig huske at tage hånd om sine perlesmykker. Da perler er et naturprodukt som skal kunne ”ånde” for at bevare glansen, er det vigtigt ikke at putte dem i lufttætte poser som plastikposer. 
Undgå at perlesmykker kommer i kontakt med kosmetiske produkter, rengøringsmidler og for meget vand. Hvis man vil rengøre sine perlesmykker, skal man bruge en smule lunkent vand til at skylle dem, hvorefter de tørres og poleres med en blød klud.  En blød og ny tandbørste kan også bruges forsigtigt til at fjerne snavs.

Hvordan renser man perler?

For at rense perler, skal man bruge en smule lunkent vand til at skylle dem, hvorefter de kan tørres og poleres med en blød klud.  En blød og ny tandbørste kan også bruges forsigtigt til at fjerne snavs.

Hvordan renser man en perlekæde?

En perlekæde består af flere perler og kan derfor godt tage lidt længere tid at gøre ren.
Ved at dyppe perlekæden i et mix af lunkent vand og få dråber mildt vaskemiddel, kan den rengøres. Tør derefter, hver perle, med en blød og tør klud og lad den tørre fladt.

doubledouble

Kan perler tåle klorvand?

Perler er et levende organisk materiale og klor er et kemikalie. Derfor er det ikke en god ide at blande klorvand og perler sammen, da det kan ødelægge dine perlesmykker. Bær derfor aldrig perler i klorvand.

Hvilke perler er de dyreste?

Naturperler er de mest værdifulde og derfor de dyreste. Naturperler skabes i muslinger helt uden menneskelig medvirken. Det er kun under 1 promille af hele verdens perler, som er naturperler, og derfor gør deres sjældenhed dem også meget dyre. 

Tjek seneste indlæg!